درسنامه من بچه شیعه هستم

درس ششم: مسابقه‌ی شماره‌ی 1

maharatha

بسم الله الرحمن الرحیم

من بچه شیعه هستم

   

با اهتمام: زهرا و سارا انتظارخیر؛ زهرا مرادی

    

دوره‌ی «من بچه شیعه هستم» بر مبنای کتاب شعری با همین نام نوشته‌ی محمد هادی صدرالحفاظی، برای گروه سنّی 7 تا 9 سال، توسط کارشناسان و مربیان خانه‌ی کودک و نوجوانانِ بنیاد علمی فرهنگی محمد (ص) تدوین گردیده است. در این دوره، کودکان علاوه بر حفظ شعری زیبا درباره‌ی هر کدام از چهارده معصوم، با گوشه‌ای از زندگانی اهل بیت علیهم السلام آشنا می‌شوند و معرفت و محبت‌شان نسبت به ایشان بیشتر می‌گردد.

        

درس ششم: مسابقه‌ی شماره‌ی 1

تا انتهای دوره، دانش آموزان، چهار مسابقه‌ی 25 امتیازی دارند. مسابقات، به صورت گروهی برگزار می‌شود تا ضمن هیجان بیشتر، بچه‌ها تمرینی برای مشارکت با یکدیگر داشته باشند. تا پایان دوره، گروهها ثابت هستند و اعضای هر گروه، نمی‌توانند در مسابقات بعدی، جای خود را تغییر دهند. چراکه امتیازدهیِ مسابقات، به صورت گروهی و با جمع امتیازاتِ هر پنج مرحله صورت می‌گیرد.

مربی به دانش آموزان توضیح دهد که در پایان دوره از والدین و سایر معلم‌ها دعوت می‌شود تا در جشن پایان دوره‌ی من بچه شیعه هستم شرکت کنند و در همان جلسه به برندگان این مسابقات جوایز بسیار ارزشمندی مانند ... اهدا می‌شود.

سپس دانش آموزان به گروههای چهار یا پنج نفره تقسیم شوند و هر گروه، یک نام برای خود انتخاب کند. در گروه بندی دانش آموزان، برای اینکه کار، سریع‌تر و همگن‌تر انجام شود، چنانچه گروهها چهار نفره هستند، مربی نام یک چهارم دانش آموزان را به ترتیب حروف الفبا در یک ردیف روی تخته بنویسد. سپس از افرادی که نام‌شان نوشته شده، بخواهد یک هم گروهی پیشنهاد بدهند. نام هم گروهی، زیر اسم نفر قبل نوشته شود. نفر سومِ گروهها را هم مربی بر اساس حروف الفبا و یا تشخیص خود به گروهها اضافه کند. آخرین عضو را، نفرات سوم انتخاب می‌کنند. (چنانچه گروهها پنج نفره بود، نام یک پنجم دانش آموزان روی تخته نوشته شود و مراحل قبلی عینا اجرا شود؛ نفر پنجم را مجددا مربی انتخاب کند.)

در نامگذاری گروهها، مربی دخالت خاصی نداشته باشد. اما چنانچه مشاهده کرد اسامی پیشنهادی بچه‌ها از شأن دوره به دور است (مثلا جادوی سیاه) یا اسامی شخصیت‌های خاص کارتونی است (مانند بن تن، السا و ...)، پیشنهاد بدهد نام گل یا میوه انتخاب کنند.

طبیعتا زمان قابل توجهی از کلاس، صرف گروه بندی و نام گذاری گروهها می‌شود. مربی از این فرصت بهره جوید و در خلال یارگیری‌ها متناسب با رفتار دانش آموزان، تذکراتی مبنی بر رعایت اخلاق شیعی - که در درس اول به آن اشاره شد – بیان کند. مثلا: یادمان باشد یک شیعه‌ی واقعی، دل دوستش را نمی‌شکند، مؤدب و مهربان است، ...

مربی، نام گروه‌ها و اعضای‌شان را حتما یادداشت کند. چون بچه‌ها کوچکند و ممکن است تا مسابقه‌ی بعدی، مشخصات گروه‌شان را فراموش کنند.

در ادامه به نمونه سوالاتی از این چند درس اشاره می‌شود:

1-   موضوع تذکری: معنای شیعه (درس اول)

اگر یک کسی خیلی کارهای خوب انجام دهد، همیشه به بقیه کمک کند، یک عالمه نماز بخواند، روزه بگیرد، اما امام‌ها را دوست نداشته باشد، آیا خدا از او راضی است؟ چرا؟

   

2-   موضوع تذکری: معنای شیعه (درس اول)

اگر من پیامبر و امام‌ها را قبول داشته باشم، دوست‌شان هم داشته باشم، اما حرف‌شان را گوش ندهم و مدام کارهای بد انجام بدهم، آیا می‌شود گفت من شیعه هستم؟ چرا؟

   

3-   موضوع تذکری: معنای توانا بودن خدا (درس دوم)

آیا اگر همه‌ی دنیا نخواهند کاری انجام شود ولی خدا بخواهد، آن کار انجام می‌شود؟ این نشان دهنده‌ی کدام صفت خداست؟

 

   

4-   موضوع تذکری: دانایی و مهربانیِ خدا (درس دوم)

وقتی من پیش خودم فکر خوبی بکنم، مثلا بگویم «چقدر خوب بود که می‌توانستم به آن فقیر کمک کنم»، خدا به من پاداش می‌دهد. این اتفاق که خدا به خاطر فکر خوب من، به من جایزه می‌دهد، مربوط به دو صفتی است که در شعر بچه شیعه، درباره‌ی خدا یاد گرفتیم. آن دو صفت کدام‌ها هستند؟             {جواب: دانایی: چون حتی فکرم را می‌داند. / مهربانی: چون حتی به کاری که انجام نداده ام، جایزه می‌دهد.}

   

5-   موضوع تذکری: استفاده‌ی صحیح از نعمت‌ها (درس دوم)

به نظر شما بدترین کاری که می‌شود با نعمت‌های خدا انجام داد، چیست؟       {جواب: اینکه با نعمت‌های خدا کاری انجام دهیم که خدا دوست ندارد. مثلا با قدرت و نیرویی که در دست و پای‌مان قرار داده تا کارهای خوب انجام دهیم، بقیه را بزنیم}

   

6-   موضوع تذکری: معنای دین (درس سوم)

به راه و روش و برنامه‌ی زندگی که از طرف خدا و توسط پیامبر برای مردم آورده شده چه می‌گویند؟           چرا دین بهترین برنامه‌ای است که انسان توسط آن می‌تواند خوشبخت شود؟ {جواب: چون هیچ کس بهتر از خدایی که ما را آفریده نمی‌داند چه چیز برای‌مان خوب است و چه چیز بد.}

   

7-   موضوع تذکری: یادآوری اسامی پیامبر، حضرت خدیجه و حضرت زهرا سلام الله علیهم اجمعین (درس پنجم)

اسم خانمی که خیلی زیبا، مهربان و ثروتمند بودند و همه‌ی پول‌های‌شان را برای مسلمان‌ها خرج کردند تا جایی که موقع مردن‌شان حتی پارچه‌ای برای‌شان باقی نمانده بود که ایشان را داخل آن بگذارند و دفن کنند، چیست؟ ایشان چه نسبتی با حضرت فاطمه زهرا داشتند؟ نام پدر حضرت فاطمه چیست؟

   

8-   موضوع تذکری: الگو بودن پیامبر (درس سوم)

خدای مهربان به ما گفته چه کسی را الگوی زندگی خود قرار دهیم؟                 یکی از رفتارهای پیامبر را که ما هم تمرین کردیم، چه بود؟ {جواب: اول سلام دادن}

   

9-   موضوع تذکری: مبیّن حقیقی قرآن، اهل بیت هستند. (درس چهارم)

اگر معنی و مفهوم آیه ای را در قرآن، ندانیم، چه کار باید بکنیم؟ {جواب: باید ببینیم پیامبر و امام‌ها درباره‌ی آن آیه چه گفته‌اند.}            منظور واقعی خدا از حرفهایی که در قرآن گفته را چه کسانی می‌دانند؟ {پیامبر و امام ها}

   

10-   موضوع تذکری: یادآوری خصلت حضرت زهرا (درس پنجم)

وقتی پسر حضرت زهرا از مادرش پرسید چرا از شب تا صبح برای بقیه دعا کردی و برای خودت چیزی از خدا نخواستی، ایشان چه جوابی دادند؟

11-   موضوع تذکری: جایگاه حضرت زهرا نزد خدا (درس پنجم)

معنی «فاطمه» چیست؟

    

12-   موضوع تذکری: زینت برای امام (درس اول)

اینکه امام‌ها گفته‌اند برای ما زینت باشید یعنی چه؟

   

یک بخش از امتیاز هم به حفظ شعر اختصاص دارد. مثلا هر دانش آموز یک مصرع را بگوید و هم گروهی‌اش، مصرع بعدی را.

در نهایت، امتیاز هر گروه از 25 اعلام و ثبت شود. در انتهای مسابقات، مجموع همه‌ی امتیازات، تعیین کننده‌ی گروه برنده خواهد بود.

   

 

بنیاد علمی فرهنگی محمد (ص)

 

 

logo-samandehi

جستجو