دست دسی

جلسه ششم: مانند دست است هر خانواده (2)

maharatha

بسم الله الرحمن الرحیم

دست دسی

   

با اهتمام: زهرا و سارا انتظارخیر؛ زهرا مرادی

   

دوره‌‌ی «دست دسی» با هدف ارتقای مهارت های دست ورزی در کنار رشد مهارتهای تربیتی در کودکان 5 و 6 ساله توسط کارشناسان و مربیان خانه‌ی کودک و نوجوانانِ بنیاد علمی فرهنگی محمد (ص) تدوین گردیده است.

     

جلسه ششم: مانند دست است هر خانواده (2)

موضوع: خانه و خانواده

نکات تربیتی و مهارتهای مورد توجه:

-    یادگیری اسامی و شیوه‌ی ترسیم سه گوش، چهارگوش و گردی

-    توانایی رسم شکل با استفاده از ترکیب اشکال هندسی

-    افزایش مهارت قیچی کاری

-    نباید در خانواده فقط به فکر خود بود

-    گاهی در خانواده جر و بحث پیش می‌آید؛ جای نگرانی نیست

-    تذکر به مهربانی و کمک به اعضای خانواده با انجام کارهای خوب در خانه

   

فعالیت هنری: ساخت خانه با شکل‌های گردی، چهارگوش و سه گوش

   

لوازم مورد نیاز: مقوای کارتن کفش یا جعبه شیرینی، کاغذ رنگی،قیچی، چسب مایع

   

محتوا:

مربی، ابتدای کلاس مبحث جلسه‌ی پیش (خانواده) را مرور می‌کند و به بچه‌ها تذکر می‌دهد با افراد خانواده مهربان باشند و سعی کنند به آنها کمک کنند. او به بچه‌ها می‌گوید وقتی چند نفر با هم زندگی می‌کنند، ممکن است سر چیزهای مختلفی با هم حرف شان شود و از دست هم ناراحت شوند. حتی یک وقتهایی بین بابا و مامان هم ممکن است چنین اتفاقی بیفتد. مثلا بابا می‌خواهد یک کاری انجام دهد ولی مامان با آن مخالف است و سر همین مسئله با هم جر و بحث می‌کنند و با ناراحتی یا صدای بلند با هم حرف می‌زنند. این جور اتفاق‌ها در همه‌ی خانواده‌ها می‌افتد. پس وقتی چنین چیزی پیش آمد نگران نشوید. مامان و بابا بالاخره آرام می‌شوند و با هم صحبت می‌کنند و مشکل را حل می‌کنند.

یک وقت هایی مثلا شما می‌خواهید کارتون ببینید ولی آبجی یا داداش شما که بزرگتر است، دلش می‌خواهد فیلمی را ببیند که شما دوست ندارید. از آن طرف بابا یا بابابزرگ هم می‌خواهد اخبار ببیند. خب به نظرتان اینجور وقت‌ها باید چه کار کنیم؟ بعضی بچه‌ها اینجور وقت‌ها شروع می‌کنند به داد و بیداد و گریه و پا کوبیدن به زمین و ... خلاصه فقط و فقط به خودشان فکر می‌کنند. آنها یادشان می‌رود که افراد دیگری هم در این خانه زندگی می‌کنند و آنها هم می‌خواهند در خانواده آرامش و راحتی داشته باشند و خوشحال باشند. مثلا بابا که از صبح سر کار بوده تا بتواند برای خانواده خوراکی‌های خوشمزه و لباس و اسباب بازی بخرد، الان می‌خواهد اخبار ببیند. آیا کار درستی است ما که از صبح خانه بودیم و بازی کردیم و خوراکی خوردیم و تلویزیون تماشا کرده ایم، الان هم بگوییم نهههه؛ من می‌خواهم کارتون ببینم؟!

یا اصلا بابا اخبار هم نمی‌خواهد ببیند؛ دلش می‌خواهد در خانه آرامش داشته باشد؛ نه اینکه بچه هایش مدام با هم دعوا کنند و نق بزنند. یکی، بگوید من می‌خواهم کارتون ببینم؛ آن یکی، بگوید من می‌خواهم شبکه‌ی 3 را ببینم. اینجور وقت‌ها بدترین کار همین است که هر کس به فکر خودش باشد. و بهترین کار این است که همه با هم مهربان باشند و به این فکر کنند که درست است که خیلی دوست دارند مثلا آن برنامه را ببینند ولی هیچ چیز اندازه‌ی اینکه همه‌ی خانواده در کنار هم حال‌شان خوب باشد و با هم قهر نباشند و مامان و بابا از دست‌مان عصبانی و ناراحت نباشند، خوب نیست. حالا فردا هم می‌توانیم کارتون نگاه کنیم. تکرارش را هم می‌شود دید. اصلا فوقش یک کارتون را از دست می‌دهیم. این همه کارتون دیدیم حالا این یکی را نبینیم؛ چیزی نمی‌شود که.

یادتان باشد اگر هر کس در خانواده فقط به فکر خودش باشد، اوضاع خیلی خیلی بد می‌شود. فکرش را بکنید بابا فقط به فکر خودش باشد و اندازه‌ی خودش پول در بیاورد؛ مامان فقط به فکر خودش باشد و به ما توجهی نکند؛ آبجی یا داداش بزرگترمان فقط با دوستان خود بازی کنند و به ما محل نگذارند؛ یا اگر آبجی یا داداش کوچکتر داریم، همه چیز را برای خود بخواهد ... وای چقدر بد می‌شود. پس یک کم مهربان‌تر بودن حال همه را بهتر می‌کند.

پس از این صحبت ها، مربی مجددا ترانه‌ی خانواده را که قرار بود بچه‌ها با کمک خانواده حفظ کنند، پخش می‌کند و از بچه‌ها می‌خواهد همراه با ترانه همخوانی کنند.

پس از تمرین شعر، مربی به بچه ها، اسم و نحوه‌ی ترسیم اشکال سه گوش، چهارگوش و گردی را یاد می‌دهد. برای آموزش بچه‌های کوچکتر می‌توان از کاربرگ هایی شبیه شکل زیر استفاده کرد (کاربرگ در اندازه‌ی مناسب، در بخش ضمیمه‌ی طرح درس، قرار داده شده است):

دست دسی 6 کاربرگ

وقتی بچه‌ها نام و نحوه‌ی ترسیم اشکال هندسی را یاد گرفتند، مربی از آنها می‌خواهد با استفاده از اشکالی که یاد گرفته‌اند، یک نقاشی بکشند.

دست دسی 6 نقاشی

پس از این مرحله، مربی به هر نوآموز یک مقوا به سایز a5 می‌دهد و به آنها می‌گوید هر کدام از این مقواها قرار است به یک خانه‌ی قشنگ تبدیل شود. خانه‌ای با در و پنجره و هر چیز دیگری که فکر می‌کنند خوب است خانه شان داشته باشد. کاری که بچه‌ها باید انجام دهند این است که با کمک قیچی از کاغذهای رنگی که در اختیار دارند، چهارگوش، سه گوش و گردی ببرند و به عنوان سقف، پنجره‌ها و درِ خانه روی مقوا بچسبانند.

دست دسی 6 کاردستی با اشکال

 

بنیاد علمی فرهنگی محمد (ص)

 

 

logo-samandehi

جستجو