بسم الله الرحمن الرحیم
اصول دین برای کودکان
با اهتمام: زهرا و سارا انتظارخیر؛ زهرا مرادی
دورهی «اصول دین» با هدف آشنایی فرزندانمان با مبانی اعتقادی شیعی برای گروه سنّی 8 تا 12 سال، توسط کارشناسان و مربیان خانهی کودک و نوجوانانِ بنیاد علمی فرهنگی محمد (ص) تدوین گردیده است.
بدیهی است ادبیاتی که برای کودکانِ هشت ساله به کار برده میشود، با ادبیاتی که برای یک دانش آموز 12 ساله به کار میرود، متفاوت است و مربی ناگزیر است بسته به شرایط مخاطب، بدون تغییر چارچوب محتوا، کمی ادبیاتش را تغییر دهد.
از آنجا که درسهای این دوره، کوتاه هستند، این قابلیت را دارند که بدون لطمه رساندن به بودجه بندی محتوای درسیِ مدارس، در کلاسهای متفاوتی مانند زنگ قرآن، پرورشی، مهارتهای زندگی و حتی دروس دیگر ارائه گردند. با این وجود، به صورت مشخص به دانش آموزان تاکید گردد که این بخش از کلاس (مثلا یک ربعِ ابتدای کلاس) به «اصول دین» اختصاص دارد تا متوجه اهمیت آن و تمایزش از سایر مطالب باشند.
درس دوازدهم: دوازده امام مهربان
تذکر تربیتی: امامها را دوست داشته باشیم و کارهایی را انجام دهیم که آنها را خوشحال میکند.
متن محتوا:
دو جلسهی گذشته دربارهی «نبوت» صحبت کردیم و گفتیم خدای مهربان برای اینکه ما انسانها خوشبخت و خوب زندگی کنیم پیامبران را فرستاد تا راه و روشِ درست زندگی کردن را به ما یاد بدهند. این را هم گفتیم که پیامبران یک ماموریت ویژهی دیگر هم داشتند که آن معرفیِ آخرین پیامبر یعنی حضرت محمد بود. پیامبرِ هر زمانی بعد از اینکه از خوبیها و ویژگیهای حضرت محمد میگفت، از مردم قول میگرفت حضرت محمد را دوست داشته باشند و اگر در زمان ایشان بودند حرف او را گوش دهند.
خب آخرین پیامبر یعنی حضرت محمد هم آمد و به مردمی که نه خدا را میشناختند، نه بلد بودند با هم چطور رفتار کنند، نه آب و غذای خوب و سالمی برای خوردن انتخاب میکردند، نه به بچهی خودشان رحم میکردند نه به مسافر غریبه، ... یاد داد راه درستِ زندگی کردن چیست.
اما بعد از پیامبر، چه؟ آیا خداوند مهربانی که از زمان حضرت آدم 124 هزار پیامبر برای مردم فرستاد تا هیچ کس در هیچ دورهای بدون راهنما و مربیِ آسمانی نباشد، بعد از حضرت محمد که آخرین پیامبرش بود، مردم را به حال خود رها میکرد؟ اگر مردم دربارهی موضوعی سوال داشتند یا اگر طبق معمول، عدهای حرفهای خدا و پیامبر را تغییر میدادند و باعث گمراهیِ دوبارهی مردم میشدند، تکلیف چه بود؟
به همین دلیل، خدای خوب و مهربان ما، بعد از حضرت محمد هم مردم را بدون سرپرست و مربی رها نکرد. بلکه دوازده نفر از بهترین و دلسوزترین و عاقلترین و دوست داشتنیترین بنده هایش را به عنوان امام (یعنی رهبر) و جانشین پیامبر انتخاب کرد. امامها هم باید مانند پیامبران چند ویژگی خاص داشته باشد:
- اول اینکه: توسط خود خدا انتخاب شده باشد.
- دوم اینکه: معصوم باشد. یعنی هیچ گناه و خطا و اشتباهی از او سر نزند.
- سوم اینکه: عاقلترین، دانشمندترین و با اخلاقترینِ مردم باشد.
- چهارم اینکه: توانایی انجامِ معجزه داشته باشند.
- اول: امام علی (امیرالمومنین) علیه السلام
وقتی حضرت محمد زنده بود بارها به مردم این مژده را داده بود که «ای مردم؛ بعد از من دوازده امام میآیند که آنها را خدا برای هدایت و سرپرستی شما انتخاب کرده. حرف آنها حرف خداست. هر کس آنها را دوست داشته باشد، خدا دوستش دارد؛ هرکس به آنها بدی کند و حرفشان را گوش ندهد، به خدا بدی کرده.» پیامبر حتی تک تک دوازده امام را به اسم معرفی کرده بود.
بیایید یک بار اسامی دوازده امام را روی تخته بنویسیم تا اگر کسی هنوز اسم امامها را به ترتیب بلد نیست، یاد بگیرد:
- اول: امام علی (امیرالمومنین) علیه السلام
- دوم: امام حسن (مجتبی) علیه السلام
- سوم: امام حسین (سیدالشهدا) علیه السلام
- چهارم: امام علی (زین العابدین / سجّاد) علیه السلام
- پنجم: امام محمد (باقر) علیه السلام
- ششم: امام جعفر (صادق) علیه السلام
- هفتم: امام موسی (کاظم) علیه السلام
- هشتم: امام علی (رضا) علیه السلام
- نهم: امام محمد (تقی) علیه السلام
- دهم: امام علی (نقی / هادی) علیه السلام
- یازدهم: امام حسن (عسکری) علیه السلام
- دوازدهم: امام محمد (مهدی) علیه السلام
چون اسم بعضی از امامها تکراری است، یعنی مثلا چند تا علی یا چند تا محمد داریم، میتوانید از روی لقبهاشان حفظ کنید. مثلا به امام هشتم میتوانیم بگوییم: امام رضا علیه السلام.
بچه ها؛ به دوازده امام، «ائمه» هم میگویند. «ائمه» جمع امام است. همانطور که گفتم هر دوازده امام بهترین و مهربانترین و عاقلترین و دلسوزترین و دانشمندترینِ مردم هستند. امامها از هر پدری دلسوزتر و از هر مادری مهربانتر هستند. آنها ما را دوست دارند و ما هم همانطور که پیامبر مهربانمان از مردم خواسته بود، آنها را دوست میداریم. ما سعی میکنیم کاری نکنیم که امامها از دستمان ناراحت شوند.
خب حالا یک بار دیگر با هم اسامی ائمه را مرور کنیم تا خوب یاد بگیرید. {مربی این بار از القاب امامان استفاده کند تا بچهها راحتتر حفظ شوند. مثلا امام سجاد}