Usoel ad-Dien (Fundamenten van Religie) voor Kinderen

In de Naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Usoel ad-Dien (Fundamenten van Religie) voor Kinderen

 

De lessen ‘Usoel ad-Dien voor Kinderen hebben als doel om kinderen van 8 t/m 12 jaar oud, kennis te laten maken met de basis van onze Aqidah (geloofsovertuiging).

Deze lessen zijn geschreven door deskundigen en docenten van ‘Het huis van kinderen en tieners’ van de organisatie Mohammad Foundation.

   


Les 9: Gunst of plicht?

(Adalah - deel 4)

Auteur: Zahra Moradi

Vertaling: Sayed Sadjad Alawy & Sayed Ali Djawad Alawy

Met dank aan: Simin Rafati, Fatemeh Arzani, Milad Daliri


    

Herinnering: De manier van omgang van Allah (swt) met zijn dienaren is gebaseerd op gunst. Iedere zegening die wij hebben, komt door de gunst van Allah (swt). Dit betekent niet dat onze wensen verplichtingen voor Allah (swt) zijn.

   

Inhoud van de les:

De afgelopen paar lessen hebben wij gesproken over het feit dat Allah (swt) rechtvaardig (Adil) is en dat Hij geen onderdrukker is. Wij hebben gezegd dat Allah (swt) niemand onderdrukt en slechts goedheid voor Zijn dienaren wenst.

Als ons iets overkomt wat op het eerste oog niet leuk is, kan dat verschillende betekenissen hebben:

-    Er is in die gebeurtenis een goedheid (Ghair), waar wij niet van op de hoogte zijn.

-    Het is een resultaat van onze eigen verkeerde gedrag en het heeft niets te maken met het feit dat Allah (swt) ons wil onderdrukken.

Een vraag: Is het eerlijk dat een persoon blind wordt geboren en een ander gezond? Of dat een kind zijn vader en moeder verliest en in een weeshuis opgroeit en een ander kind een leven vol liefde, aandacht en welvaart heeft samen met zijn ouders?

Stel jouw vriend zou een viltstift hebben die van hem is, maar hij zou die viltstift ook aan jou geven om te gebruiken. Zou dit dan een gunst van hem zijn of een plicht? Het is duidelijk een gunst.

Als hij het niet wilde geven, dan kon hij ervoor kiezen om het niet te geven? Tuurlijk, het was van hem en hij had de keus.

Heb jij het recht om te gaan klagen bij hem en ruzie met hem te maken? En tegen hem te zeggen: ‘Oké, geef nu je viltstift aan mij, waarom geef je hem niet even aan mij?’

Het is duidelijk dat jij dat niet mag doen. Hij is jou toch niets schuldig? Het is zijn viltstift en hij wil het niet geven.

Als hij zijn viltstift uitleent aan een andere klasgenoot, hebben wij dan het recht om ruzie met hem te maken? En hem te vragen: ‘Waarom heb jij je viltstift wel aan hem uitgeleend en niet aan mij?’

Ook dit mag niet, het is namelijk zijn viltstift. Hij mag zelf kiezen wat hij ermee doet en aan wie hij het geeft. Hij wilde het zelf aan iemand anders geven. Wij mogen niet gaan zeuren en klagen.

Mee eens?

Goed, vertel mij nu eens over de verschillende gunsten die Allah (swt) aan ons heeft gegeven, was dit Zijn taak of Zijn gunst?

Was Allah (swt) ons iets schuldig en was Hij verplicht dit allemaal te geven? Of heeft Hij dit allemaal uit liefde gegeven?

Kon hij ook één of een aantal van deze gunsten niet aan ons geven? Uiteraard.

Dus, iedere gunst die Allah (swt) aan eenieder van ons heeft gegeven, was puur uit liefde. En alles wat Hij ons niet heeft gegeven, om wat voor reden dan ook, wilt niet zeggen dat Hij ons ons recht niet heeft gegeven of dat Hij ons onrecht heeft aangedaan. Allah (swt) is niemand van ons iets schuldig. Wij kunnen niet klagen over waarom Hij wel iets geeft aan de ene persoon en niet aan de ander.

Laten wij nu teruggaan naar de eerste vraag. Wat was de vraag?

Is het eerlijk dat een persoon blind wordt geboren en een ander gezond? Een kind heeft een vader en een moeder en een ander kind verliest zijn vader en moeder?

Volgens mij is het beantwoorden van deze vraag nu makkelijker, met alles wat wij hebben gezegd over gunst en plicht, of niet?

Gezonde ogen en oren, lieve vaders en moeders, slimheid en mooiheid en al dit soort dingen zijn allen zegeningen die Allah (swt) uit liefde aan zijn dienaren geeft. Maar als er om de een of andere reden, iets niet gegeven is aan een dienaar, dan is die dienaar geen onrecht aangedaan. Net zoals het voorbeeld van de viltstift, waarbij het mogelijk was dat onze vriend het niet zou willen geven aan ons. Als Allah (swt) ons geen enkele zegening zou geven, dan hebben wij het recht niet om te klagen en is Hij ons niets schuldig. Laat staan, nu aan eenieder van ons zoveel verschillende zegeningen gegeven zijn.

Dus lieve kinderen:

Allah (swt) is zo lief dat als Hij om de een of andere reden iets niet aan ons geeft, Hij het later goed maakt met iets anders. Oftewel, Hij zal ons in het hiernamaals heel veel andere mooie dingen geven in ruil voor iets wat wij heel graag wilden krijgen in deze wereld. Denk hierbij aan de dingen die wij niet hebben gekregen, maar wel wilden krijgen. Er zullen zo veel mooie en betere dingen gegeven worden aan ons, dat wij ons zullen schamen en zullen zeggen: ‘Allah (swt), dit is genoeg.’ Dat is het punt waarop de dienaar wenst dat er in deze wereld geen een van zijn wensen werd vervuld, zodat Allah (swt) het in het hiernamaals goed zou maken met nog meer zegeningen.

Dit is puur uit liefde van Allah (swt), kinderen.

Allah (swt) is zo lief dat Hij van iedereen verwachtingen heeft op basis van de hoeveelheid zegeningen die hem/haar gegeven zijn. Wat betekent dit?

Laat ik een voorbeeld geven. Stel dat twee leerlingen, van dezelfde leeftijd als jullie, naar school gaan. De een is gezond en leeft met zijn vader en moeder, maar de ander heeft zijn vader, moeder, een oog en een aantal vingers verloren. Dit is tijdens een ongeluk gebeurt en nu leeft hij met zijn oude en zieke grootmoeder. Voor wie van hen is naar school gaan en leren makkelijker?

Juist. De leerling die gezonder is en meer mogelijkheden heeft. Stel dat jij nu een leraar was, van welke van de twee zou jij betere cijfers verwachten? Bij welk van de twee kinderen zou jij later als leraar meer begrip tonen?

Allah (swt) heeft ook verwachtingen van ons, op basis van wat Hij ons heeft gegeven. Zo verwacht Allah (swt) dat wij vooral goede dingen doen in het leven. Dus als een van ons meer heeft gekregen, wordt zijn taak ook moelijker. Allah (swt) verwacht van diegene dat hij meer zijn best doet om goede dingen te doen. Maar als een persoon bepaalde dingen niet heeft gekregen, zal Allah (swt) het makkelijker voor hem maken.

Vandaag hebben wij belangrijke dingen geleerd.

Wij hebben geleerd dat alles wat wij hebben, door Allah (swt) aan ons is gegeven puur uit liefde. Niet dat dit Zijn plicht was. Hij kon ook helemaal niets aan ons geven. Het is dus erg onbeleefd om te doen alsof Allah (swt) ons iets schuldig is en te klagen van waarom heeft U die persoon wel iets gegeven en ons niet?

Allah (swt) is zo lief dat als Hij om de een of andere reden iets niet aan ons geeft, Hij het later goed maakt met iets anders. Oftewel, Hij zal ons in het hiernamaals heel veel andere mooie dingen geven in ruil voor iets wat wij heel graag wilden krijgen in deze wereld. Denk hierbij aan de dingen die wij om de een of andere reden niet hebben gekregen, maar wel wilden krijgen.

Er zullen zo veel mooie en betere dingen gegeven worden aan ons, dat wij ons zullen schamen en zullen zeggen: ‘Allah (swt), dit is genoeg.’

Dat is het punt waarop de dienaar wenst dat er in deze wereld geen een van zijn wensen werd vervuld, maar in plaats daarvan dat Allah (swt) het in het hiernamaals goed maakte.

Ook hebben wij gezegd, dat Allah (swt) verwachtingen heeft van eenieder op basis van hoeveel aan hem is gegeven. Iemand die meer heeft gekregen, moet er harder voor werken om Allah (swt) tevreden te stellen.

 

Mohammad Foundation

 

Join us