Usoel ad-Dien (Fundamenten van Religie) voor Kinderen

In de Naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Usoel ad-Dien (Fundamenten van Religie) voor Kinderen

 

De lessen ‘Usoel ad-Dien voor Kinderen hebben als doel om kinderen van 8 t/m 12 jaar oud, kennis te laten maken met de basis van onze Aqidah (geloofsovertuiging).

Deze lessen zijn geschreven door deskundigen en docenten van ‘Het huis van kinderen en tieners’ van de organisatie Mohammad Foundation.

   


Les 3: Rab betekent een Zorgzame Meester

(Tawhied - deel 2)

Auteur: Zahra Moradi

Vertaling: Sayed Sadjad Alawy & Sayed Ali Djawad Alawy

Met dank aan: Simin Rafati, Fatemeh Arzani, Milad Daliri


    

Herinnering: Voor het eten hoort elke Moslim het volgende te zeggen:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم: Bismillah ir-Rahman ir-Rahiem

Vertaling: in de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Nadat wij klaar zijn met eten, moeten wij niet vergeten om het volgende te zeggen

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبّ‏ الْعَلَمِین: Alhamdu lillahi Rabbil Alamien

Vertaling: dank aan Allah, de Meester der Werelden.

   

Inhoud van de les:

In de vorige les hebben wij het over Tawhied gehad.

Tawhied is een van de vijf zuilen van Usoel ad-Dien.

Geloven in Tawhied betekent geloven in de enige Allah (swt) die geen gelijken kent.

Wij hebben gezegd dat Allah (swt) 100 namen heeft, hoe noemden wij die namen?

Asma ul-Husna (de Schone Namen)

Allah (swt) zegt in de Koran:

‘Voor Allah (swt) bestaan er mooie namen (Asma ul-Husna). Dus benoem Allah (swt) bij deze namen.’

(Surah al-A’raf, vers 180)

Om Allah (swt) beter te leren kennen, moeten wij de namen van Allah (swt) en de betekenis ervan leren. In de vorige les hebben wij kennis gemaakt met de volgende namen:

1.Ahad

Ahad betekent, Hij die de enige is en geen gelijke heeft.

2.Samad

Samad betekent Hij die geen tekortkomingen, zwakke plekken, ziektes en dood heeft.

In deze les gaan wij het ook hebben over een van de mooie namen van Allah (swt), namelijk: Rab.

{De docent schrijft het woord “Rab” op het bord}

3.Rab

Rab betekent Hij die een Schepper, Heerser, Meester, Begeleider, Oppasser of Zorgdrager is voor ons allemaal. Wat doet een meester of zorgdrager voor een persoon? Die zorgt voor bijvoorbeeld het eten, de kleren die je draagt, een huis om in te wonen, zorgt voor je wanneer je ziek bent en begeleid je en geeft je advies … Net als wie? Net als je vader en moeder. Papa en mama zorgen altijd voor ons. Vanaf de dag dat wij geboren zijn, zorgen zij ervoor;

-    dat wij geen honger en dorst hebben

-    dat wij een fijne en veilige plek hebben om te leven

-    dat wij niet ziek worden

-    dat als wij ziek worden, zij voor ons zorgen, zodat wij snel beter worden

-    dat wij een goede opvoeding krijgen

-    dat wij worden begeleid in het leven

Zij leren ons het verschil tussen goed en fout, zowel in wat wij doen als in ons gedrag.

Onze vaders en moeders, of andere personen die voor ons zorgen, doen hun best om ons op te voeden. Maar wie heeft hen geschapen en hen de kracht gegeven om voor ons te zorgen? Onze lieve en Barmhartige Allah (swt)!

Dus Allah (swt) is de enige die volmaakt is als meester en oppas voor ons allemaal. Hij heet Rab, niet alleen omdat hij ons heeft geschapen en onze Heer is, maar omdat hij ons;

-    water, lucht, eten en de aarde heeft geschonken om te leven.

-    een vader en moeder heeft gegeven.

-    ons beter kent dan wie dan ook.

-    de Profeten en de Imams heeft gezonden om ons te helpen en te leiden naar het rechte pad.

   

Weten jullie wat er zou gebeuren als Allah (swt) niet voor ons zou zorgen en niet op ons zou passen?

Als de Barmhartige Allah (swt) al dat lekkere eten en drinken niet had gemaakt, als hij geen liefde in de harten van onze vader en moeder had gestopt, zodat zij zonder verwachtingen voor ons zorgen. Als Allah (swt) ons geen hersenen en kracht had gegeven om het verschil tussen goed en slecht in te zien. Als de Almachtige ons geen gezondheid had geschonken en ons lichaam niet zo had gemaakt dat het ziektes kan bestrijden om na een tijd van ziekte weer te kunnen herstellen.

Wat als Allah (swt) niet zijn beste en meest zorgzame aanbidders naar ons had gestuurd voor redding en leiding? Zodat wij weten waarom wij zijn geschapen, hoe wij moeten leven en wat er gebeurt na de dood. Wat als Allah (swt) niet, in onze tijden van verdriet en pijn, op ons zou passen en voor ons zou zorgen, wat zouden wij dan doen?

Denk er ook aan dat Allah (swt) niet alleen onze meester (Rab) is, maar de meester van alle schepselen die zijn geschapen door Hem. Van de hemel en heelal tot de kleine mier die in een gaatje van een steen woont.

En daarom moeten wij onze aardige Allah (swt) bedanken en zeggen:

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبّ‏ الْعَلَمِین

Alhamdu lillahi Rabbil Alamien

Een van de makkelijke dingen die Allah (swt) heel blij maakt en de duivel heel boos, is het bedanken van Allah (swt) door dit te zeggen. Vooral na het eten is het goed om dit te zeggen.[1]

Laten wij afspreken om dit vanaf nu altijd te zeggen vóór wij iets gaan eten: Bismillah ir-Rahman ir-Rahim en als wij klaar zijn met eten: Alhamdu lillahi Rabbil Alamien.Zo laten wij onze beleefdheid en dankbaarheid zien aan Allah (swt), die voor ons zorgt. Laten wij even herhalen wat wij vandaag hebben geleerd. Wij hebben kennis gemaakt met een van de Asma ul-Husna (de Schone namen van Allah (swt)), namelijk Rab.

De betekenis ervan:

-    Schepper[2]

-    Heerser[3]

-    Meester

-    Docent

-    Oppas

-    Zorgdrager[4]

{De docent schrijft naast het woord "Rab” de betekenis ervan op.}

 


[1]De Zegel der Profeten heeft gezegd:

"إِذَا وُضِعَتِ الْمَائِدَةُ حَفَّهَا أَرْبَعَةُ أَمْلَاكٍ فَإِذَا قَالَ الْعَبْدُ بِسْمِ‏ اللَّهِ‏ قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ بَارَكَ اللَّهُ لَكُمْ فِی طَعَامِكُمْ‏ ثُمَّ یقُولُونَ لِلشَّیطَانِ اخْرُجْ یا فَاسِقُ لَا سُلْطَانَ لَكَ عَلَیهِمْ فَإِذَا فَرَغُوا قَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ‏ قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ قَوْمٌ قَدْ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیهِمْ فَأَدَّوْا شُكْرَ رَبِّهِمْ فَإِذَا لَمْ یسَمِّ قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ لِلشَّیطَانِ ادْنُ یا فَاسِقُ فَكُلْ مَعَهُمْ وَ إِذَا رُفِعَتِ الْمَائِدَةُ وَ لَمْ یذْكُرِ اللَّهَ قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ قَوْمٌ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیهِمْ فَنَسُوا رَبَّهُم"

Dit betekent: Naarmate het tafelkleed groter wordt, zal het omringd worden door 4.000 engelen. Wanneer de dienaar van Allah (swt) zegt: ‘’In de naam van Allah’’, zullen de engelen zeggen: ’Moge God, u en uw maaltijd zegenen’ en daarna zullen zij de duivel verdrijven. Wanneer de dienaar van Allah klaar is met eten en zegt: "Alle lof aan Allah (swt), de Heer der werelden ”, zullen de engelen zeggen: ‘’Dit is de groep aan wie Allah (swt) zegeningen heeft geschonken en zij hebben Hem hiervoor bedankt.’’ Maar wanneer de dienaar van Allah (swt) voor het eten niet ‘’In de naam van Allah’’ zegt, zullen de engelen tegen de duivel zeggen: ‘’O hypocriet, kom en eet met hem. En wanneer de dienaar van Allah klaar is met eten en niet "Alle lof aan Allah (swt), de Heer der werelden ” zegt, zullen de engelen zeggen: Dit is de groep, aan wie Allah (swt) zegeningen heeft geschonken, maar zij vergaten hun Heer:

Bihar Al-Anwar, vol. 63, P. 371.  

[2]Imam al-Sadiq (as) heeft gezegd:’’"رَبِ‏ أَيْ خَالِقDe betekenis is: ‘’de Heer is de Schepper.’’ Bihar al-Anwar, vol. 82, p. 51.

[3]"الرَّبُّ: هو اللّه عزّ و جلّ، هو رَبُّ كلِّ شي‏ءٍ أَي مالكُه": Lisan al Arab, vol. 1, p. 399.

[4]"Als een persoon een kind opvoedt, doet hij dit voortdurend met zorg en is hij verantwoordelijk voor zijn brood, water, kleding en ook dat zijn gedrag en opvoeding niet wordt verwaarloosd. Op dezelfde wijze kan het woord Rab worden toegepast. Aangezien de Almachtige Allah (swt) dit aan ons laat zien": Qamoes Quran, vol. 3, p. 43.

   

 

Mohammad Foundation

 

Join us